Vrouw die water drinkt

Sporten en het belang van water drinken

Het belang van sporten en een gezonde levensstijl wordt door steeds meer mensen ingezien. In het verlengde hiervan ligt een gezond voedingsschema. Ook dit wordt steeds meer op waarde geschat. Wat nog wel eens onderschat wordt is het belang van water drinken voor, tijdens en na het sporten. Echter is dit een belangrijk onderdeel van het totale voedingsschema dat je volgt.

Vochtbalans

een typische vochtbalans

Het is sterk aan te raden om te allen tijde de vochtbalans op peil te houden. Dit stelt je lichaam in staat om zichzelf zo goed mogelijk te onderhouden en in werking te houden. Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt kan dit enkele nare gevolgen met zich mee brengen. Het is dan ook belangrijk om tijdens en na het sporten het verloren vocht zo snel en goed mogelijk aan te vullen.

 

Sporters en de vochtbalans

Ieder mens heeft zo ongeveer anderhalve liter vocht nodig per dag. Wanneer je hier ook nog eens intensief bij sport loopt deze behoefte al snel op naar twee tot vier liter per dag. Vooral wanneer je langer dan één uur achter elkaar sport verlies je veel vocht. De vochtbalans dien je dan ook al tijdens het sporten op peil te houden zodat je uitdroging voorkomt. Wanneer je over te weinig vocht in je lichaam beschikt gaan je sport prestaties al snel drastisch achteruit. Je kunt de vochtbalans het beste op peil houden door middel van het drinken van water in combinatie met de juiste voeding. Hier zitten geen toegevoegde suikers in en houdt je lichaam en huid ook gezond.

 

Doel van het op peil houden van de vochtbalans

Er zijn kortweg drie verschillende doelen te onderscheiden bij het op peil houden van je vochtbalans tijdens het sporten. Zo kun je de vochtbalans voor het sporten optimaliseren door veel water te drinken. Dit zorgt er voor dat je het sporten intensiever kunt beginnen zodat je bijvoorbeeld beter vet kan gaan verbranden. Daarnaast is het van belang om je vochtbalans tijdens het sporten genoeg aan te vullen. Hierdoor vul je ook de brandstoffen in je lichaam aan, zodat je betere prestaties kunt leveren. Ten slotte is het van belang om na het sporten je vochtbalans weer voldoende aan te vullen. Dit helpt je ook om sneller te herstellen na een intensieve training.

Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt kun je verschijnselen van uitdroging vertonen. Hierbij stijgt vaak je lichaamstemperatuur en wordt ook de hartslag verhoogd. In het algemeen kan dan gesteld worden dat je gehele lichaam minder goed kan presteren, ook je sportprestaties lijden hier dus onder.

 

Gerelateerde berichten