Sport en eten

Sporten na het eten, wat is verstandig?

Veel mensen hebben een drukke baan en een overvolle agenda, het is dan niet altijd even eenvoudig om hier ook nog een gezonde levensstijl bij aan te houden. Je ziet dan ook vaak dat mensen willen sporten na het eten. Wat moet je hierover weten en is het altijd even verstandig?

voeding voor bij het sporten

Eten rond sportmomenten

Er ontstaat vaak veel verwarring over het eten rond sportmoment, wat kun je nu het beste doen en wat is het beste voor je lichaam. Vaak is het aan te raden om maximaal tot een uur van te voren nog licht te eten.

Hierdoor krijg je net een beetje extra energie, wat je helpt bij het sporten. Dit lichte tussendoortje kan variëren van een bruine boterham, tot magere yoghurt of fruit.

De voedingsstoffen die in deze producten zitten worden vaak snel door je lichaam vervoerd, zodat je deze nog aan kunt spreken tijdens het sporten. Daarnaast krijg je hier ook niet een heel vol gevoel van, zodat het je sportprestatie niet beïnvloedt.

Het is wel belangrijk om sowieso iets te eten voordat je gaat sporten. Op een lege maag sporten is niet aan te raden. Hierdoor heb je veel minder energie tot je beschikking, dit merk je ook aan je sportprestaties.

Intensief trainen

Wanneer je de intensiteit van het sporten niet al te hoog legt kun je vaak met een lichte maaltijd, tot een uur voor het sporten, goed de training doorkomen.

Wanneer je echter veel intensiever sport is het belangrijk om wel goed op je voeding te letten. Het is dan aan te raden om ongeveer 2 a 3 uur voor het sporten een flinke maaltijd te nuttigen. Zorg er dan ook voor dat deze gezonde maaltijd veel eiwitten en koolhydraten oplevert.

Deze stoffen zijn namelijk van essentieel belang bij het sporten en beïnvloeden je resultaten op een positieve manier.

Wanneer je intensief gaat trainen is het niet verstandig om nog vlak voor het sporten een flinke maaltijd te eten. Dit zorgt er voor dat je minder hard kan trainen en je kan er zelfs misselijk van worden.

Wel kun je na de flinke maaltijd altijd nog een luchtig tussendoortje eten voor het sporten, zoals een banaan. Dit zorgt vaak voor nog wat extra energie die tijdens het sporten goed van pas komt.

Duursporters

Het is bij duursporten van belang om voor het sporten een flinke maaltijd te nuttigen. Zorg er ook bij duursporten voor dat je deze flinke maaltijd ruim 2 uur van te voren hebt gegeten. Daarnaast hebben duursporters veel baat bij koolhydraten.

Zorg dan ook dat de maaltijd die je voor het sporten neem veel koolhydraten bevat, bijvoorbeeld pasta. Dit zorgt voor extra energie waardoor je het sporten voor een langere periode op hoog niveau vol kunt houden.

Krachtsporters

Bij het beoefenen van krachtsporten is het vooral van belang om eiwitten binnen te krijgen. Je kunt dan ook een aantal uren van te voren zorgen voor een flinke maaltijd die veel eiwitten bevat. Hierdoor ga je sneller spiermassa opbouwen.

Conclusie

Wanneer je een flinke inspanning moet leveren is het aan te raden om ongeveer 2 a 3 uur van te voren een flinke maaltijd te nuttigen. Hierdoor beschik je over voldoende voedingsstoffen die je helpen bij het sporten.

Gerelateerde berichten